Chocolate Chip Scones

Ada yang pernah makan Chocolate Chip Scones di IKEA? Saya sih kurang suka karena menurut saya terlalu manis. But My-Other-Half loves it soooo much sampe-sampe tiap ke IKEA Alam Sutera yang kami hampiri pertama adalah Coffee Shop nya—they also have a nice cappuccino by the way. Selama pandemi, kami 2 kali ke IKEA dan sang lelaki sedikit kecewa karena mereka gak jual lagi tuh si Scone favoritnya. Entah kenapa. Mungkin mereka juga mengurangi jumlah makanan ya, karena saya lihat penyajian dalam etalase pun dibatasi dan dibungkus per items.

Merasa tertantang, saya browsing doooongg… masa sih bikin scones aja gak bisa. Dan pilihan jatuh ke resep Chocolate Chip Scones dari web Sally’s Baking Addiction. Surprisingly, saya suka banget. Gak terlalu manis dan rasanya well-balance aja. Ada rasa cinnamonnya plus pake brown sugar jadi rasanya khas banget. Tapi dasar laki-laki saya itu susah banget dibelokin seleranya, dia bilang scones buatan saya itu adalah choco chip cookies dengan cinnamon and his favorite scones still…buatan IKEA ahahahhaaa… what ever!

Oh iya, ini adonannya sticky banget walaupun sudah didiamkan di kulkas, saya sampai bingung pada saat shapingnya, jadilah bentuknya cuma dome gak jelas gitu ahahahaha. But it’s ok, once it baked you’ll love it. Next time bikin lagi, saya akan lebih aware dan akan coba bikin bentuk yang agak bagus. Nilai plus dari Sally’s Baking Addiction, ada notes yang dia kasih sebagai tambahan referensi kita. Original recipe dan notesnya saya copy dibawah ya…. Oh iya, karena saya suka kacang, kemarin saya tambahkan 100 gr kenari sangrai. Source: https://sallysbakingaddiction.com/chocolate-chip-scones/

Ingredients

  • 2 cups (250g) all-purpose flour (spoon & leveled), plus more for hands and work surface
  • 2 and 1/2 teaspoons baking powder
  • 1 teaspoon ground cinnamon
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1/2 cup (1 stick; 115g) unsalted butter, frozen
  • 1/2 cup (120ml) heavy cream (plus 2 Tbsp for brushing)
  • 1/2 cup (100g) packed light or dark brown sugar
  • 1 large egg
  • 1 and 1/2 teaspoons pure vanilla extract
  • 1 and 1/4 cups (225g) mini chocolate chips*
  • optional: coarse sugar for sprinkling on top before baking
  • optional: confectioners’ sugar for sifting on top after baking

Instructions

  1. Whisk flour, baking powder, cinnamon, and salt together in a large bowl. Grate the frozen butter using a box grater. Add it to the flour mixture and combine with a pastry cutter, two forks, or your fingers until the mixture comes together in pea-sized crumbs. See video above for a closer look at the texture. Place in the refrigerator or freezer as you mix the wet ingredients together.
  2. Whisk 1/2 cup heavy cream, brown sugar, the egg, and vanilla extract together in a small bowl. Drizzle over the flour mixture, add the chocolate chips, then mix together until everything appears moistened.
  3. Pour onto the counter and, with floured hands, work dough into a ball as best you can. Dough will be sticky. If it’s too sticky, add a little more flour. If it seems too dry, add 1-2 more Tablespoons heavy cream. Press into an 8-inch disc and, with a sharp knife or bench scraper, cut into 8 wedges.
  4. Brush scones with remaining heavy cream and for extra crunch, sprinkle with coarse sugar. (You can do this before or after refrigerating in the next step.)
  5. Place scones on a plate or lined baking sheet (if your fridge has space!) and refrigerate for at least 15 minutes.
  6. Meanwhile, preheat oven to 400°F (204°C).
  7. Line a large baking sheet with parchment paper or silicone baking mat. After refrigerating, arrange scones 2-3 inches apart on the prepared baking sheet(s).
  8. Bake for 22-25 minutes or until golden brown around the edges and lightly browned on top. Remove from the oven and cool for a few minutes before enjoying. Dust with confectioners’ sugar if desired.
  9. Leftover scones keep well at room temperature for 2 days or in the refrigerator for 5 days.

Notes

  1. Special Tools: Mixing BowlsBox GraterPastry CutterBaking SheetSilpat Baking MatPastry BrushSifter
  2. Freezing Instructions: See blog post above.
  3. Overnight Instructions: Prepare scones through step 4. Cover and refrigerate overnight. Continue with the recipe the following day.
  4. Chocolate Chips: I prefer mini chocolate chips because you get more in every bite! Regular size is just fine, though you may want to increase the amount to 1 and 1/2 cups (270g).
  5. Over-spreading: Start with very cold scone dough. Expect some spread, but if the scones are over-spreading as they bake, remove from the oven and press back into its triangle shape (or whatever shape) using a rubber spatula.

Author: Jemari Menari

No one but a stack of brick outside and a sweet marshmallow inside.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: